Social Media


Stichting MangaKissa is een Culturele ANBI

Manga over WW2: Gen - Barrevoets in Hiroshima

Op 4 mei herdenken wij alle oorlogsslachtoffers sinds het begin van de Tweede Wereldoorlog en op 5 mei vieren we de vrijheid die we nu genieten.
Ook dit jaar is het 70 jaar geleden dat de atoombom is gevallen op op Hiroshima en Nagasaki, op 6 en 9 augustus respectievelijk. Hierbij zijn ongelooflijk veel burgerslachtoffers gevallen. Het markeerde een omslagpunt in de Japanse geschiedenis en in de mentaliteit van een volk. Het vond ook een weerslag in de literatuur.

In de aanloop naar deze dagen zullen we series en boeken behandelen welke verwant zijn aan deze tumultueuze periode in de Japanse geschiedenis. Zij het de aanloop naar, de periode zelf, of de nasleep.

We steken van wal met Gen.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Titel: Gen - Barrevoets in Hiroshima (??????)
Auteur: Keiji Nakazawa
Volumes: 10
Jaar van publicatie: 1973 – 1974

Nederlandse uitgave:
Uitgeverij Xtra (http://www.uitgeverijxtra.nl)

Recensie over volume 1 t/m 8 (reeds verschenen in het Nederlands).
Onder andere verkrijgbaar bij:
http://www.archonia.com/bdshop/en/article/118963/hiroshima+sc+vol+1%3a+de+bom/

Gen – Barrevoets in Hiroshima vertelt het verhaal van Gen Nakaoka en zijn familie en vrienden. Ten tijde van het begin van het verhaal is het 1945 en is Gen 6 jaar. Hij woont met zijn vader en hoogzwangere moeder, drie broers en een zus in de stad Hiroshima. Japan is op dit punt nog hevig in gevecht met de Verenigde Staten en de steden van Japan worden regelmatig gebombardeerd. Om de oorlog te blijven financieren zijn de burgers van Japan gedwongen om honger te lijden, alle beschikbare voedsel en diensten gaat naar de oorlogsinzet. Kinderen vanaf een bepaalde leeftijd worden uit voorzorg naar het platteland gestuurd en jonge mannen worden verwacht zich bij de land-, zee-, of luchtmacht te vervoegen. Een van Gen zijn broers vertrekt naar het leger en een ander wordt naar het platteland gestuurd. Het gezin blijft gesplinterd achter. De vader van Gen is openlijk tegen zowel de oorlog als de Japanse keizer en dit wordt de familie niet in dank afgenomen. Wanneer de bom valt, staat Gen net achter een schoolmuur wat hem redt van de explosie. Wanneer hij bijkomt is het overal chaos. In de verwarring weet hij het terug te redden naar zijn huis, welke ingestort is. Hij vindt zijn moeder relatief ongeschonden aan maar ziet zijn vader, zus en broertje levend verbranden onder het hout. Het is nu aan Gen, 6 jaar oud, om te zorgen voor zijn moeder, zijn ongeboren zusje en te herenigen met zijn broers, om te overleven in een woestenij wat ooit Hiroshima was.

Het verhaal is een semiautobiografische vertelling van het leven van Keiji Nakazawa. Veel omstandigheden van Gen, vooral wat er met de familie gebeurt, zijn gedeeld met die van de auteur. Het volledig werk is een kritiek op de militarisatie van Japan, de hypocrisie van de bestuurlijke macht en later de demilitarisatie van Japan en de bezetting door de Verenigde Staten, welke duurde tot 1953. Het is ongegeneerd expliciet en schaamt zich niet voor de gruwelen die zich afgespeeld hebben. Het werk is zo polariserend dat sommige Japanse bibliotheken het uit de collectie hebben gehaald. Moraal en loyaliteit zijn twee hele grote thema's, en deze blijven door het gehele werk terugkomen. De karakters zijn soms ééndimensionaal en de verdeling tussen goed en slecht is soms vrij zwart-wit, maar dit wordt genuanceerder over de loop van de serie. Het komt vrijwel overeen met het opgroeien van Gen van kleine jongen tot jongeman, welke zich steeds meer bewust wordt van de wereld om zich heen.

De Nederlandse editie leest van links naar rechts, maar ze hebben wel dusdanig de individuele tekenvakken omgedraaid zodat originele tekst op posters en borden wel in de goede richting blijven behouden. Helaas gebeurt dit niet consistent en is hier en daar een fout te vinden. Deze zijn echter vrij zeldzaam. Verder bevat ieder volume een nawoord van de auteur met zijn belevenis van deze periode in zijn leven en zijn beweegredenen tot het maken van deze manga.

Ik wacht met spanning de laatste twee delen af en hoop dat ook jij kan genieten van deze interessante persoonlijke blik op Japan en de wereld van een man die zijn formatieve jaren doorbrengt in een Hiroshima na de atoombom.

Erwin WestraAdres & route

Stichting MangaKissa
Pauwstraat 13
3512TG Utrecht

Routebeschijving
Parkeren

Openingstijden

Donderdag - Vrijdag:

17:00 - 21:00uur

Zaterdag- Zondag:

14:00 - 21:00uur

Voor actuele openingstijden

Klik hier

Sponsor