Social Media


Stichting MangaKissa is een Culturele ANBI

Manga over WW2: Message to Adolf

Vandaag gaan we het hebben over Message to Adolf door Osamu Tezuka, één van de meest toonaangevende mangaka van zijn tijd.

Titel: Message to Adolf (???????)
Auteur: Osamu Tezuka
Volumes: 5
Jaar van uitgave: 1983 – 1985

Engelse uitgave:
Uitgever: Vertical, Inc. Books (http://www.vertical-inc.com)
Gebundeld in 2 boekdelen.
Onder andere verkrijgbaar bij:
https://www.archonia.com/mangashop/en/article/138187/tezuka+message+to+adolf+vol+01+gn/
https://www.archonia.com/mangashop/en/article/138186/tezuka+message+to+adolf+vol+02+gn/
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Het verhaal begint met de Olympische Spelen in 1936 in Duitsland. Sohei Toge is erbij als rapporteur voor een Japanse krant. Plotseling wordt hij gebeld door zijn jongere broer Isao, een uitwisselingsstudent in Berlijn welke hem vraagt per direct langs te komen want hij heeft wat belangrijks te vertellen. Sohei ziet er echter de ernst er niet van in en komt uiteindelijk twee uur te laat aan voor zijn afspraak. Hier treft hij zijn broer dood in een boom aan, duidelijk vermoord. Het bleek dat Isao betrokken was bij communistische bewegingen en belangrijke documentatie over Adolf Hitler had bemachtigd. Terwijl Sohei op onderzoek uitgaat naar de moordenaar van zijn broer belandt ondertussen de documentatie in de handen van een Joodse groepering in Kobe Japan, waar de zoon van een van deze mannen overhoort wat er in de documentatie over Hitler beschreven staat. Deze jongen is Adolf Kamil. Adolf Kamil is bevriend met een jongen van zowel Duitse als Japanse afkomst. Zijn naam is Adolf Kaufmann. De vader van Adolf Kaufmann, lid van de Nazi-partij, wordt opgedragen om verdachte documentatie te vinden die informatie zou bevatten over Adolf Hitler. Terwijl Sohei terugkeert naar Japan om meer informatie te vinden over de moord van zijn broer loopt hij als een leidraad door het verhaal en verstrengelen de levens van de drie Adolfs zich steeds verder en verder.

Het verhaal is gecentreerd rond het gerucht dat Adolf Hitler van Joodse afkomst is. Dit gerucht werd in het leven geroepen door Hans Frank tijdens zijn terechtstelling na het einde van de oorlog, hij was gouverneur-generaal van Polen tijdens de oorlog. Hij beweerde dat de opa aan vaders kant een Joodse jongeman was. Het verhaal wat hij afgaf was echter inconsistent en later onderzoek met DNA van familieleden van Adolf Hitler heeft ook niet conclusief kunnen uitwijzen of Adolf Hitler van Joodse komaf was. Tezuka geeft ook geen eigen mening, in het verhaal verafschuwt Adolf Hitler het idee dat hij Joodse voorvaderen heeft maar is veelal meer bezorgd over wat dit voor gevolgen kan hebben voor zijn imago en daarmee zijn leiderschap.

De uitgaven van Vertical Inc. lezen van links naar rechts wat betekent dat alle tekeningen zijn omgedraaid. De vertaling is uitstekend gedaan en de twee delen zijn gebonden door een harde omslag, wat zeer fijn is voor dusdanig grote werken gezien dat ieder deel ongeveer 500 pagina's beslaat. Mensen die bekend zijn met andere werken van Tezuka zullen wellicht een of twee karakters herkennen in Message to Adolf. Tezuka had er een handje van om karakters te hergebruiken alsof het een soort filmsterren waren. In een humoristische zet heeft hij zelfs ooit de lonen 'vrijgegeven' die werden betaald aan de 'acteurs'.

Message to Adolf  is momenteel in de MangaKissa te lezen in het Engels. De Nederlandse uitgave laat helaas op zich wachten.

Erwin Westra


Adres & route

Stichting MangaKissa
Pauwstraat 13
3512TG Utrecht

Routebeschijving
Parkeren

Openingstijden

Donderdag - Vrijdag:

17:00 - 21:00uur

Zaterdag- Zondag:

14:00 - 21:00uur

Voor actuele openingstijden

Klik hier

Sponsor